Koken met etherische olie is misschien niet iets waar je meteen aan denkt maar etherische olie is een prima smaakmaker in gerechten.

Bij meer en meer koks vinden etherische oliën, hydrolaten en essences een plaats in de buurt van het fornuis. De intensiteit en de nieuwe smaakcombinaties die deze producten schenken, overtuigen hen.

De reden waarom meer en meer koks – zowel professioneel als liefhebbers – gek zijn van etherische oliën en hydrolaten is omdat ze zoveel nieuwe mogelijkheden bieden qua combinatie van smaken.

En heel zuinig want je hebt er maar weinig van nodig omdat het zo geconcentreerd is. Vaak is 1 druppel of een beetje op een tandenstoker al voldoende om een subtiele smaak aan je gerecht te geven.

Daarom hier een kleine waarschuwing: de enorme concentratie van etherische oliën vereist de nodige voorkennis en een aantal voorzorgsmaatregelen, anders kan het gevaarlijk worden!

Etherische olie is een goede aanvulling op verse en gedroogde kruiden en heeft als groot voordeel boven gedroogde kruiden dat de voordelen van de kruiden door de etherische olie veel beter door het lichaam worden opgenomen.

De intensiteit van etherische oliën is vergelijkbaar met het gebruik van de verse plant.

Wanneer je een etherische olie van sinaasappelschil gebruikt, lijkt het wel alsof je de verse schil ter plaatse raspt.

De volgende etherische oliën kan je goed in de keuken gebruiken:

Oregano, tijm, rozemarijnbasilicum, pepermunt, laurier, kamille, kruidnagel, gember, lavendel, sinaasappelcitroengrapefruit en limoen.

Het past prima in een gezonde en bewust levensstijl met minder suiker, minder verwerkte producten en de trend van puur natuur.
 

Producten om te koken met etherische olie

Er zijn eigenlijk drie verschillende productcategorieën wanneer het gaat om koken met etherische olie: de etherische olie zelf, de hydrolaten en de essences met elk hun eigen productie, karaktereigenschappen en toepassingsmogelijkheden.

Zowel hydrolaten als etherische oliën zijn afkomstig van stoomdestillatie. Simpel gezegd wordt hierbij de plant of het kruid verhit door stoom. Door de verhitting verdampt het vocht en de etherische oliën uit de plant of het kruid. Bij de afkoeling slaat deze damp neer en verkrijgt men etherische olie die bovenop een waterachtige substantie drijft die men het hydrolaat noemt.

Essences zijn niet afkomstig van destillatie maar het resultaat van koude persing van de schil, wat eveneens resulteert in een olieachtige substantie. De etherische olie van citrusvruchten wordt verkregen door het persen van de schil en dit zijn dus eigenlijk essences.
 

Voorzichtig

De concentratiegraad van etherische oliën is fenomenaal. Een klein flesje etherische olie is al het resultaat van meerdere kilo’s kruiden of plantmateriaal.

In die concentratie schuilt meteen ook het eerste gevaar voor wie ze onbezonnen zou gaan gebruiken. In sommige (zeldzame) gevallen kan één druppeltje olie op de huid al zorgen voor iritaties en (lichte) brandwonden, het spreekt voor zich dat je voor inwendig gebruik extra voorzichtig te werk moet gaan.

De veiligste manier is om de etherische olie op te lossen in plantaardige olie zoals bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie. In zoete gerechten kan je de etherische olie oplossen in bijv. agavesap, honing of ook olie zoals kokosolie. Of maak gebruik van biologische hydrolaten.

Als je etherische olie gebruikt in je recepten zorg er dan voor dat je er zeker van bent dat je 100% biologische en puur natuurlijke olie gebruikt.

Etherische oliën afkomstig van gewassen die behandeld geweest zijn met pesticiden of waar kunstmest gebruikt werd, zijn totaal ongeschikt voor culinaire toepassingen.  Er blijven altijd residu’s van pesticiden en chemie achter in concentraties die veel te hoog zijn. Bio is zelfs geen optie, het is een essentiële voorwaarde om te koken met etherische olie.

Om de prijzen van de etherische oliën te drukken wordt veel gewerkt met oplosmiddelen zoals benzeen, tolueen, butaan. De etherische olie wordt door het oplosmiddel opgenomen en er ontstaat een soort pasta die met alcohol wordt gereinigd om het wasachtige gedeelte uit te filteren. De alcohol wordt verdampt en men houdt de etherische olie over.

Het spreekt denk ik voor zich dat gebruik van dit type etherische olie ronduit gevaarlijk is voor je gezondheid wanneer je gaat koken met etherische olie.

Een biologisch keurmerk verzekert dat de olie puur natuur is en dat er geen solventen of andere chemische stoffen aanwezig zijn.

Als je niet zeker bent van het gebruik van een bepaalde olie neem dan altijd eerst contact op met een deskundige op gebied van aromatherapie en etherische olie.

Let ook altijd op bij ziekte en bij zwangerschap.

Etherische olie kan een hele grote invloed hebben op het lichaam dus ook dan een deskundige raadplegen en je vooraf goed informeren.
 

Voordelen van koken met etherische olie

Etherische oliën kunnen je weerstand ondersteunen en bijvoorbeeld citrus oliën helpen het lichaam bij het ontgiften. Ook hydrolaten hebben vele gezondheidsvoordelen en geven een heerlijke verrassende smaak aan je gerechten.

Het heeft dus zeker voordelen om etherische oliën in je menu op te nemen.

Komende periode zul je hier steeds meer recepten vinden voor het koken en bakken met etherische olie, essences en hydrolaten.

In de SoWiRo.com webshop vind je gecertificeerde 100 % natuurzuivere biologische etherische olie, plantaardige oliën en boters, zoals kokosolie en cacaoboter en hydrolaten die je ook kunt gebruiken om mee te koken.

    18-09-2017 00:00
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies

Leuke Actie 

 U krijgt van 1 januari 2023 t/m 31 december 2023
10% korting
met actiecode
"LeukeActieE23"

+

Elke 100ste bestellende klant van
de maand, krijgt zijn
volledige aankoopbedrag retour